Att ta skott från hibiskus

Jag känner att det är dags för detta inlägg. Jag tänker beskriva hur jag går till väga när jag tar skott från en hibiskus. Och mitt första råd är att du ska följa din magkänsla. Det finns massvis med olika instruktioner, så följ det som känns bäst för dig.

Så hur fick jag tag på skott? Jag frågade mina vänner på FB, jag letade grupper, jag tittade på tradera och blocket. Till slut så hade jag köpt två olika sorter för en billig peng och tagit skott ifrån två olika sorter som fanns inom min familj.
När du tar ett skott så klipp av ca 10 cm utav en ny gren. Ju grönare grenen är desto nyare. Och ju nyare desto mer tillväxthormon innehåller den som ser till att grenen får rötter. Så ett skott som är tagen ifrån en brunare gren tar längre tid på sig att få rötter än ett skott som är tagen ifrån en grön gren.
Linda in den avklippta änden med blött papper tills att du kommer hem.

10423798_10204464700284926_144890162618983373_n

Det finns dem som föredrar att rota skott direkt i jord, det gör inte jag. Jag rotar dem i vatten. Så jag köpte billiga glas på IKEA. Sex stycken för nio kronor tror jag att de kostade. Jag införskaffade även två lampor att sätta i fönstret eftersom att de behöver lite extra ljus nu under denna mörka årstid. Jag köpte en helt vanlig lampa med lågenergi. Fungerar jätte bra!
Men innan du sätter ner skotten i vatten så är det dags att skära av en liten bit längst ner igen. Det är nämligen så att luften som skottet har utsatts för kan ha täppt till så att de får svårare att dricka vatten. Precis samma anledning som man snittar om blombuketter innan de får vatten 🙂
Nu så är det dags att rensa bort blad. Lämna 3 blad resten åker bort. Detta är för att bladen inte ska ta för mycket näring utav skottet så att skottet istället kan fokusera på att få rötter. Är bladen stora så klipp av halva. Jag har tyvärr ingen vettig bild på det, men jag hoppas att ni förstår.
DSC_0055[1]

(Ni får ursäkta röran, men lägenheten och balkongen ska packas ner i februari)

Efter att du är klar med det så är det bara att plocka fram panten. 2 L flaskorna är bäst för de är mycket lättare att trä över skottet.
Jag har läst att de får rötter fortare om man har dem i mörka glas, så jag satte dit papper på utsidan utav flaskorna.
Och nu är det bara att vänta. Vissa skott kan ta jättelång tid innan de får rötter, vissa går snabbt. Tänk dock på att det inte får bli för fuktigt utan ha hålet där korken har suttit på flaskan öppen. De gillar dock om man duschar dem ca 2 gånger om dagen.

DSC_1907

De kommer att se lite roligt ut innan de faktiskt får rötter. Vissa får en massa vita pluppar, andra ser ut som denna, ett popcorn.
Ett tips är att byta vatten en gång i veckan. Då behöver du inte snitta om skottet, men sätt i skottet i glaset efter att vattnet är bytt. För om du häller vatten på det kan det vita lossna. Vilket jag tror inte är bra.

DSC_0012[1]

Här är ett skott med vita pluppar.

DSC_2205

Så här ser rötterna ut när de är redo att planteras. Det kanske inte syns på bilden men rötterna har börjat att få en brunare färg. Plantera det i en mindre kruka till att börja med. Jag blandade 1/3 kokosjord (finns också på IKEA) med 2/3 vanlig jord. Jag blandade även i lite små lecakulor för att behålla fukt och luft i jorden.
Låt flaskan stå kvar över det planterade skottet ett tag så att det vänjer sig vid jord. Fortsätt att duscha dem 2 gånger om dagen.
När rötterna börjar att titta ut i de små hålen i botten på krukan så är det dags att plantera om den. Om du ska göra ett träd utav skottet så kan det vara bra med ett stöd som hjälper det att växa rakt.

Jag hoppas att jag har fått med allting steg för steg nu 😛Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s